Mat & dryck

På Hjortseryd lägger vi stor vikt vid maten. Köttet som serverar kommer från de egna markerna och tas varsamt om hand i vårat viltslakteri. Vi strävar efter att använda traktproducerade råvaror så långt det går och kryddar med smaker från skogens skafferi. Här har vi de gedigna Småländska smakerna som bas spetsade med en smula nya influenser. Välkommen till bords!


DSC_0065.JPG

Laga mat med kocken

Tänk dig att tillsammans med de andra i gänget få tillaga kvällens festmiddag under guidning av ett riktigt proffs. Vår köksmästare hjälper er att trolla fram en trerätters viltmeny med smaker från Hjortserydsskogens skafferi. Att laga mat tillsammans är ett perfekt sätt att lära känna varandra och umgås under avslappnade former!

Hjortseryd_MG_1187.jpg

Vinprovning

Vin är ett av världens absolut populäraste drycker och att prova vin är ett mycket trevligt sätt att umgås och utveckla sina sinnen.
Vår vinexpert introducerar er för vad bouquet, sötma, vinets ben och proveniens är för något och ger er all information om hur man ska avnjuta ett vin på bästa sätt. Ni får smaka på fyra till sex vinsorter, beroende på önskat tema (rödvin, vitvin, italienska viner, franska viner, osv.) och du lär dig allt om de olika vinsorterna och vad som skiljer dem åt, såsom utseende, doft, smak och komposition.

DSC00769.JPG

Ölprovning

För lite över 20 år sedan fanns det 4 ölbryggerier i Sverige. Idag finns det över 200.Följ med på upptäcktsfärd i ölets värld. Tillsammans med vår expert får ni botanisera bland några av de nya småbryggerierna som under senare tid startats i Sverige. Dessutom får ni en tillbakablick på den fantastiska utvecklingen som ölkulturen tagit den senaste tiden.Ni kan också välja att prova Ale från olika länder. Ni lär er om överjäst öl, varifrån smakerna kommer och hur de många olika stilarna har uppkommit.

 

NUBBETUR

Traditionen att krydda brännvin har sitt ursprung i örtmedecin. I Sverige blandade vi spriten med så kallade läkeörter och fick på så sätt en kraftfull medicin. Snart började vi också dricka det kryddade brännvinet av icke medecinska skäl, och så var grunden lagd för en riktigt smakrik svenska tradition! På Hjortseryd har vi våra egna favoriter, smaksatta med växter från skogen. På nubbeturen får du möjlighet att själv prova ut din favorit, samtidigt som du går en guidad tur genom skogen. Nubbeturen tar ca 1½timma.